2021-09-06 13:04:29• hírek • Közlemény - rmdsz.ro

A 11. Bölcs diák vetélkedőn a legjobban teljesítő tíz csapat táborozott Kalotaszentkirályon

Foto: rmdsz.ro
Foto: rmdsz.ro

A Communitas Alapítvány tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bölcs diák élménytábort, melyen a teljes tanévet felölelő verseny során a legjobban teljesítő csapatok vehettetek részt. Az idei kalotaszentkirályi táborba tíz városból érkeztek csapatok: Bukarestből, Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről, Kolozsvárról, Nagykárolyból, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből, Temesvárról, Tordáról.

A tábor szervezői gazdag programkínálattal várták a diákokat: előadásokkal, kreatív játékokkal, tematikus napokkal, körutakkal, túrákkal. A tábor nyitónapján Molnár Galaczi Júlia, a Kolozsvári Református Kollégium angol szakos tanárnője tartott kommunikációs délutánt, ahol a csapatok jobban megismerték egymást a különböző kreatív és érdekes játékok során. Délután Péter Mónika-Mária tanárnő tartott előadást az egyedi és különleges kalotaszegi régióról.

A tábor alatt a bölcs diákok Mákófalvára is ellátogattak, ahol kipróbálták a népi mesterségeket: a bútorfestést, bútorrestaurálást, bőrfeldolgozást, agyagozást. A tevékenységekből nem maradhatott ki a közkedvelt kürtőskalács készítése sem. A kedd esti néptáncoktatás és táncház fergeteges hangulatáról a Szarkaláb Néptáncegyüttes gondoskodott.

A táborozókat dr. Kovács Gábor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának az adjunktusa és Tóth Zsejke-Réka, a Babeș─Bolyai Tudományegyetem Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Intézetének kutatója vezette be a kémiai kísérletek rejtelmeibe. A szerda délutáni faluportyát követően, ahol a diákok a helyi lakosokkal, szokásokkal, ételekkel ismerkedtek, dr. Markó Bálint a Babeș─Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet oktatója tartott előadást „Az ember evolúciója: zsákutcák és sikertörténetek” címmel.

A negyedik nap dr. Silye Lóránd, a Babeș─Bolyai Tudományegyetem Geológiai Intézet Magyar Tagozatának oktatója tartott előadássorozatot, amelyen bemutatta Kalotaszentkirály természeti kincseit. Az előadásokat követően a bölcs diákok ellátogattak Magyarvalkóra, Magyargyerőmonostorra és Körösfőre, ahol helyi tájházat, cifraszobát, sakkműhelyt és templomot néztek meg.

A tábor ötödik napján egy hosszabb túra alatt a diákok meghódították a Vigyázó csúcsot, átsétáltak a Fehér Kövekhez és megtekintették a csodaszép Menyasszony-fátyla vízesést. A tábor tábortűzzel és szalonnasütéssel zárult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: